Aug.
29-31.
Beiratkozás felnőttoktatásra
Pótbeiratkozás (SZH)
Aug.
31.
BSZC

Gólyakóstoló

2017-10-11

2017. szeptember 29-én megtartottuk hagyományos gólyaavató rendezvényünket. Hat osztály 135 tanulója vett részt a iskolai felnőtté válás beavató szertartásán.10 feladatban, pontverseny formájában mérték össze tudásukat kilencedik osztályos tanulóink. A jó hangulatú rendezvény végén a győztes csapat (9/A) megnyerte a jogot a következő évi gólyanap megrendezésére.


További képek a galériában


Újra véradás a Kósban

2017-10-11

2017. október 17-én (kedden) 9-12-ig véradást szervezünk iskolánkban. Mindenkit szeretettel várunk, aki elmúlt 18 éves, egészséges, és adhat vért.

A véradáshoz szükséges: személyi igazolvány, lakcímkártya és a TAJ kártya.

Véradás előtt mindenki feltétlenül étkezzen!


Kósos csapatok a Csabai Kolbászfesztiválon

2017-09-26

Az idei évben két csapattal is indul iskolánk a Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági gyúróversenyén. A Kóstoló Lányok és a Kóstoló Fiúk 5-5 fővel (4 tanuló + 1 tanár) képviselik a diákságot.

A verseny 2017. október 19-én 10:00-kor kezdődik. Az induló csapatok feladata, hogy 5 kg kolbászhúsból sütni való kolbászt készítsenek.

Az eredményhirdetésre 2017. október 19-én 16:00-kor kerül sor a Városi Sportcsarnok mellett felállított Munkácsy Mihály Sátornál.

Az iskolák diákjai, pedagógusai kísérőként, szurkolóként csoportos belépőjegyet vásárolhatnak (minimum 10 fő) 50%-os kedvezménnyel, szeptember 30-ig. Október 1-től csak teljes árú jegy vásárlására van lehetőség.

Minden érdeklődőt szeretettel látunk, minden szurkolást örömmel veszünk.


Tanév kezdését megelőző időpontok

2017-08-21

Alakuló értekezlet - 2017. augusztus 22. 08:00

Javítóvizsgára felkészítés - 2017. augusztus 28. (hétfő)

Javítóvizsga - 2017. augusztus 29. (kedd)

Pótbeiratkozás és beiratkozás felnőttoktatásra - 2017. augusztus 30. (szerda)

Tanévnyitó - 2017. szeptember 1. 07:45. Megjelenés alkalomhoz illő öltözetben.


SZAKMA UTÁN ÉRETTSÉGIRE VALÓ FELKÉSZÍTÉS A KÓSBAN

2017-06-02FELVÉTELI

 


Békéscsabai SZC
Kós Károly Építő-, Fa-és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2017/18. tanév

SZEREZZEN SZAKMA UTÁN ÉRETTSÉGIT A KÓSBAN

Érettségire felkészítő, két éves képzés szakmai végzettség megszerzése után

 • Ingyenes
 • Két év alatt megszerezhető
 • Négy vizsgatárgyból kell mindössze érettségi vizsgát tenni. Kötelező vizsgatárgyak: matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelv (szakértői vélemény alapján a kötelező vizsgatárgy helyett másik választható).
 • A kötelezően választható ötödik érettségi tantárgy vizsgája alól mentesülnek, mivel szakmai vizsgával rendelkeznek.
 • Nappali munkarend
 • Jár a diákigazolvány és a diákkedvezmény
 • Jár a családi pótlék
 • Felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező tanárok tanítanak
 • Jó légkör, közösség
 • Személyre szabott fejlesztés

Jelentkezési lap letölthető az iskola weboldalán: http://kos.bszc.hu/dokumentumok

JELENTKEZNI ÉS ÉRDEKLŐDNI LEHET AZ ISKOLA ELÉRHETŐSÉGEIN:

5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 8.
Tel: 06-66/328-785
e-mail: kos@bszc.hu

Beiratkozási időpontok:

2017.06.22. 8-12 óráig
2017.06.23. 8-12 óráig
2017.06.26. 8-12 óráig
2017.08.23. 8-12 óráig

Előzetes időpont-egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is be lehet iratkozni a nyár folyamán.


Tervezett vizsgaidőpontok

2017-04-20

Tervezett vizsgaidőpontok: Letöltés

Figyelem, ezek az időpontok tájékoztató jellegűek, még változhatnak!


Külföldi gyakorlati lehetőség az Erasmus+ program keretein belül

2017-04-19


Taroltak a KÓS tanulói az országos ÁSZÉV versenyen!!!

2017-04-12

Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak országos versenyén indultak leendő fotográfus tanulóink az optika ágazatban. Az országos döntőbe négy tanulónk jutott be és adhatott számot tudásáról: Baukó Boglárka, Bécsi Nelli, Für Henrik és Kalmár Anett. 

Az országos döntő megrendezésére Szolnokon került sor, 2017 április elején. Két napot töltöttek a versenyzők ebben a városban. Az első napon volt egy három órás írásbeli rész, amely a fotótörténeti és technikai tudásukra volt kíváncsi. Másnap reggel megtekinthették a kijavított írásbeli feladatsort. Ezt követően megkezdődött a verseny szóbeli része. A versenyzőknek saját fotókat, illetve munkanaplót kellett készíteniük, amit még az írásbeli vizsga napján le kellett adniuk. A képek egyéni bemutatására került sor, beszélniük kellett a képek készítéseinek körülményeiről, illetve a technikai dolgokról is. A verseny eredményére egészen csütörtökig kellett várniuk, amikor kiderült, hogy kik kerültek az első három helyezett közé, viszont a sorrendet csak pénteken, az eredményhirdetés napján tudták meg Szolnokon.

MINDHÁROM DOBOGÓS HELYEZÉST A MI TANULÓINK HOZTÁK EL!

 1. Für Henrik
 2. Baukó Boglárka
 3. Kalmár Anett

Nagyon büszkék vagyunk Rájuk!

A gyerekek értékes nyereményekkel és rengeteg tapasztalattal tértek haza, amely nagy segítséget nyújt nekik a szakmai érettségin, májusban.

Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Rácz-Juhos Andreának!


A KÓS 20. alkalommal rendezte meg a Kós Károly Kupát – Országos fodrász, kozmetikus tanuló- és felnőtt verseny

2017-04-12

A Békéscsabai SZC Kós tagiskolája immár huszadik alkalommal rendezte meg a Kós Károly Kupát, ahol az ország minden területéről megmérettethetik magukat a fodrász és kozmetikus tanulók és felnőttek is, több versenyszámban.

20 évvel ezelőtt indult el iskolánk és az Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft. együttműködésével a kozmetikus- és fodrász tanulók versenye. Ötletgazdái Csicsely Judit mesterkozmetikus és Molnár Ferenc a cég ügyvezető igazgatója voltak. Az első években csak az iskola tanulói részére rendeztük meg a versenyt, de a későbbiek során igény mutatkozott arra, hogy tanulóink összemérjék tudásukat az ország más intézményeiben tanuló diákjaiéval is. Ezután kezdtük el szélesebb körben meghirdetni a versenyt, melyek helyszínei különbözőek voltak.

A 2000-es évek elején találtuk meg az ideális helyszínt, a város legimpozánsabb bevásárlóközpontjában. A kozmetikus versenyszámok közül a kisfantázia kategóriát Csicsely Judit emlékére hirdettük meg, melynek fődíja egy vándorkupa volt, melyet a Csicsely család szponzorált.

2005-től bővült a paletta, az „ifjú titán” versenyszámmal, melyet 5 évnél nem régebben végzett kozmetikusok számára hirdettünk meg.

Molnár Ferenc tulajdonos, ügyvezető igazgató úrral nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ennek is köszönhető, hogy kiemelten támogatott iskolai együttműködési megállapodást kötöttünk. A kozmetikusok díjazását teljes egészében Ő szponzorálja, kupákkal, ajándékcsomagokkal, vásárlási utalványokkal.

Molnár Dánielné, Ilcsi néni 2013-ban eltávozott közülünk, nagy űrt hagyva maga után a kozmetikusok körében.  Az iránta érzett tiszteletből ettől az évtől a kisfantázia versenyt „Ilcsi néni emlékére” hirdetjük meg, fő díja a vándorkupa, melyet Molnár Ferenc ajánlott fel.

A fodrászatban hosszú évek óta támogatóink a HairCare Professional, az ORising, a Sanella ’97 Bt.

Az elmúlt 20 évben a versenyszámok zsűritagjai között sok országos és nemzetközi hírnevet szerzett szakember fordult meg.

Nagyon fontos számunkra a városi és megyei mesterek segítő munkája is a verseny során, hiszen ők képezik bázisát tanulóink gyakorlati oktatásának. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Békéscsabai Ipartestület versenyünk helyi támogatói, akik szintén hosszú évek óta delegálnak a társadalmi zsűribe prominens személyiségeket.

Köszönjünk mindenkinek, aki részese volt az elmúlt húsz évnek!


További képek a galériában


Finnországi fodrász vendégtanuló a Kósban

2017-04-10

Az Erasmus+ program keretében március 5-én Heli Lehtoranta, finn fodrász tanuló (a Porvooi Szakképző Iskola diákja) érkezett iskolánkba, a BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájába. Heli öt hetes szakmai gyakorlatát végzi Békéscsabán, Palkóné Zámbó Edit tanárnő, mesterfodrász vezetésével, meghatározóan az „Edit Szalon”-ban, illetve iskolánk fodrász szaktantermében. A rendkívül kedves finn diáklányt öthetes békéscsabai gyakorlatára elkísérte barátnője, Emmi Silmäri, aki egyébként meglehetősen eltérő életpályát tűzött ki céljául, ő geológusnak készül.

Heli, gyakorlatvezető mestere ajánlására és támogatásával benevezett és részt vett az április 1-én a Csaba Centerben megrendezett Kós Károly Kupán, azon az országos versenyen, amelyet iskolánk hirdetett meg és bonyolított le fodrász, kozmetikus tanulók és felnőttek részére immár 20. alkalommal. A zsűri különdíjjal ismerte el Heli munkáját, amelyben barátnőjének, Emminek is jutott szerep, hiszen modellként az ő hajából készült el az alkalmi konty.

A szakmai gyakorlat egy-két nap múlva véget ér, s a finn vendég és kísérője visszautazik otthonába, a Dél-Finnország-i kisvárosba, Loviisa-ba. Búcsúzásuk előtt néhány kérdésre invitáltam meg Helit a velünk és városunkban töltött idő során szerzett tapasztalatai összegzéséért.

 • Hogy érzed magad és milyen benyomásokat szereztél Békéscsabán, a gyakorlati helyen, az iskolánkban?

Először vagyok Magyarországon, s az első dolog, ami már megérkezésünkkor lenyűgözött, a kellemes időjárás volt - különösen akkor, ha arra gondolok, hogy indulásunk napján -10 C˚-t mutatott a hőmérő Finnország azon részén, ahol élünk. Igen jól érzem magam Békéscsabán, a fodrász szalonban és az iskolában is. A várost nagyon szépnek, s a békéscsabaiakat kedvesnek és segítőkésznek találom. Ha a jövőben bármikor lehetőségem lesz rá, szívesen visszajövök akár magánemberként, akár fodrászként valamely versenyre.

 • Milyen különbséget vagy hasonlóságot látsz a finnországi és az iskolánkban folyó fodrász képzés között?

Attól tartok, ez a néhány rövidke itt töltött hét csak csekély rálátást ad(ott) számomra ahhoz, hogy a kérdésre autentikus választ adhassak, mégis, egy jelentősebb különbséget megemlítenék. A mi három éves fodrász képzésünk során „igazi”, azaz külső vendégekkel van dolgunk, akár az iskolai, akár a fodrászatokban folytatott gyakorlatunk során. Megítélésem szerint ez konkrétabban, hogy úgy mondjam, „élesben” készít föl minket majdani önálló munkánkra.

 • A Porvooi Szakképző Iskola szokott-e a Kós Károly Kupához hasonló szépészeti versenyeket szervezni?

Rövid válaszom az lenne, hogy nem. A mi iskolánk nem szervez szépészeti versenyeket, különösen nem ilyen nagyságrendben. Mindazonáltal, számunkra is nyílik lehetőség jelentős szakmai megmérettetésre évente egyszer, egy általában Helsinkiben megrendezett országos versenyen. Az itt első helyezést nyert versenyző utazhat a már nemzetközi szintű vetélkedésre, amelyet minden évben más-más országban rendeznek meg.

 • Szert tettél-e új barátokra Békéscsabán?

Amint már az első kérdés nyomán is fontosnak éreztem megemlíteni, a békéscsabaiak valóban kedvesek, sőt közvetlenek. Minden bizonnyal éppen ezért, valójában már az itt tartózkodásunk második napján barátokra leltünk – először itt, az iskolában.

 • Milyennek találod a magyar ízeket?

Annak ellenére, hogy a magyar ételek ízvilága erősen különbözik a mi megszokott finn ételeinkéitől, csaknem kivétel nélkül ízletesnek találtam minden itt elfogyasztott falatot. Étkeztem vendégségben, étteremben, és az „Edit Szalon”-hoz legközelebb lévő iskolában, a KÖZGÉ menzáján is, ahol hétköznapokon ebédelünk.

Ízvilágról szólva, szeretném azt is elmondani, hogy a magyar borok kifejezetten finomak és a sörök is frissítő zamatúak.

 • Részt vettél-e valamilyen kulturális vagy bármely egyéb programon szabadidődben?

Igen, főként új barátainknak köszönhetően, részünk volt különböző programokban. Elsősorban kellemes baráti összejövetelekre és egy Póstelek-i kirándulásra kaptunk meghívást.

 • Köszönöm a válaszaidat, Heli, és reméljük, a közeli vagy távolabbi jövőben viszontlátunk Békéscsabán mind téged, mind pedig Emmit!

Nagyné Krátki Ágnes


További képek a galériában


Sok hűhó – hát nem semmi! A Kós hihetetlen sikere az Ádámok és Évák Ünnepén!

2017-04-05

Április 3-án, Békéscsabai Jókai Színházban idén már hatodik alkalommal ünnepelték az Ádámokat és Évákat azok a középiskolák, amelyek csatlakoztak szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez, melynek célja a közösség- és közönségteremtés.

Iskolánk két év kihagyás után – a kiírásnak megfelelően – egy Shakespeare darab adaptációjával tért vissza a világot jelentő deszkákra: a Sok hűhó semmiért című vígjáték bohózati elemekkel gazdagított, tíz percbe sűrített változatával szerzett derűs perceket a közönség számára.

STÁBLISTA

 • Benedek: Burai Sándor
 • Beatrice: Uhrin Fanni
 • Don Pedro: Koór Márton
 • Leonato: Hajkó Márk
 • Hero: Petrovszki Nóra
 • Margit: Ivanics Réka
 • Ursula: Galgóczi Csenge
   
 • Pantomim: Szák Nóra, Unyatyinszki Mónika, Ürmös Gréta
   
 • Szövegkönyv: Sarkady Emília
   
 • Mentortanárok: Sarkady Emília és Illés-Kabai Andrea
   
 • Színész mentor: Nagy Erika


A fiatalos, lendületes, szójátékokban és eredeti dramaturgiai megoldásokban bővelkedő darab bemutatása sok gyakorlást és időt igényelt.

A színjátszó csoport tagjai az ősz óta készültek a hétfő esti premierre, a munkájukat Nagy Erika mentor színész segítette.  Bár a felkészülés nem volt zökkenőmentes, voltak szerepcserék, elmaradt próbák, mégis elmondhatjuk, a sok hűhó – a darab címével ellentétben - nem a semmiért volt! Tíz tanulónk kerülhetett közelebb a színjátszás világához, nyert betekintést a kulisszatitkokba, kovácsolódott igazi csapattá, várja lelkesen a következő évi kihívást, és a produkció végén megérdemelten kaptak éljenzést és vastapsot diákjaink.

Az öttagú, társadalmi zsűri pedig A LEGJOBB FÉRFI SZEREPLŐNEK járó oklevéllel jutalmazta főszereplőnk, BURAI SÁNDOR alakítását!!! 

Így összegezve elmondhatjuk, a darab végére nemcsak Benedek és Beatrice „került egy lepedő alá”, hanem az említett elismerés is méltó kezekbe, a mi „Sanyikánkhoz”! Gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk Rá!

 

A legjobb férfi főszereplő, Burai Sándor szavai:

Még mindig hihetetlen nekem ez az egész, eszembe sem jutott, hogy én nyerhetem ezt a díjat.

Eddig soha nem lehettem iskolai színjátszó körben, sohasem léptem fel ennyi ember előtt. Az október 23-ai ünnepség után – amelyen felléptem – megkérdezte Sarkady Emília tanárnő, lenn-e kedvem szerepelni az Ádámok és Évák ünnepén. Habozás nélkül elvállaltam.

Nagyon sokat készültünk rá. A filmből és színdarabból merítettem ötleteket a Benedek megformálásához. A próbák folyamán sok nehézség felmerült, több szereplőváltás is történt, de sikerült megoldanunk őket. Összekovácsolódott a csapat, annak ellenére, hogy hét osztályból állt össze a tíz szereplő. Külön élményt jelentett a Jókai Színház színfalai mögött lenni, megtapasztalni milyen is egy színésznek, mi zajlik a színfalak mögött. Nem is gondoltuk, hogy milyen nagy tér és labirintus van a színpad mögött, néhányszor el is tévedtünk.

Két nappal az előadás előtt, a főpróbán tudatosult bennem, hogy mit is vállaltam el, ekkor tört rám a lámpaláz. Kicsit ijesztő volt. Különös érzés volt, amikor az előző fellépők után lekapcsolták a lámpákat és tudtam, mi jövünk. Kiléptem a színpadra, és ahogy elmondtam az első mondatot, megszűnt minden és csak a játékra figyeltem. Felemelő érzés volt kiállni a színpadra és ennyi ember előtt játszani a Jókai Színház nagytermében. Nem gondoltam, hogy valaha eljuthatok ide. Az előadás végén éreztük, hogy megcsináltuk, nagyon jól sikerült az előadás.

A díjátadón, amikor kimondták az iskola nevét, majd az én nevemet, el sem akartam hinni, a szívem ezerrel vert! Nagyon hálás vagyok és köszönöm az iskolának, osztályfőnökömnek dr. Vad Tamásnak, felkészítő tanáraimnak Sarkady Emília, valamint Illés-Kabai Andrea tanárnőknek, és nem utolsó sorban szereplőtársaimnak.

Külön köszönöm Sarkady Emília tanárnőnek, hogy  meglátta bennem a lehetőséget, nem adta fel, végig bízott bennünk, hajtott minket! „

Gratulálunk a hangos sikerhez! Köszönetet és elismerést érdemel színjátszó csoportunk minden tagja, felkészítő tanáraik! Kívánunk nekik hasonló sikereket a jövőben is!


A legjobb férfi főszereplő - Burai Sándor
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Úgy látom ebből a levélből ...
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Don Pedro és Benedek érkezése
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Üdvözlés
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


És hol van Gáncs kisasszony
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


A cselszövés
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Nem szeret-No, nem túl a józan észen
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Benedek és Beatrice egy lepedő alatt
(Fotó: A-Team/Ignácz Bence)


Burai Sándor


Burai Sándor és dr.Vad Tamás


Burai Sándor a mentorokkal


A nagy csapat


XX. Kós Károly Kupa

2017-02-28

A verseny eredményei

Helyezések


A versenykiírás és a nevezési lapok az alábbi linkeken tölthetőek le.

Versenykiírás
Plakát és versenyszámok időpontjai
Fodrász nevezési lap
Kozmetikus nevezési lap

 


Kiállítás megnyitó a KÓSBAN: asztalos és ács tanulók alkotásai

2017-03-30

2017. március 16-án került megrendezésre az asztalos és ács tanulók alkotásaiból készült kiállítás ünnepélyes megnyitója.

A kiállítást dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Nagyon köszönjük, hogy megtisztelte rendezvényünket!

Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” című pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A megvalósítás során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósult meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítettek tanulóink. Ezeket az alkotásokat mutatattuk be e kiállítás keretében.

 

A PROGRAMBAN RÉSZT VETTEK

Ács tanulók:

Asztalos tanulók:

 1. Gál Péter
 2. Gendrovics Marcell
 3. Hegyesi Botond
 4. Horváth Sándor
 5. Korcsok Tamás
 6. Stefanik László
 7. Szellelki János
 8. Szűcs Attila

 

 1. Hagya Bálint
 2. Kővári Richárd
 3. Deák János
 4. Ravai Ákos
 5. Turai Róbert

 

 

A foglalkozást megvalósító oktatók: Pocsai László (ács), Pocsaji László Zoltán (asztalos) és Adamik Mária

Az érdeklődő általános és középiskolai osztályok/csoportok előzetes egyeztetés után megtekinthetik a kiállítást, illetve tájékoztatást is nyújtunk.

Csaba TV összefoglaló: http://www.csabatv.hu/node/8277

Érdeklődni lehet Lestyánné Hricsovinyi Julianna igazgatóhelyettesnél.

telefon: 66/328-785

e-mail: julianna.lestyanne@bszc.hu


További képek a galériában


Szakmai versenyeken kiválóan szerepelnek a KÓS tanulói

2017-03-16

Tanulóink – hasonlóan a korábbi évekhez – kiválóan szerepeltek az országos versenyek előválogatóin.  Többen első helyen jutottak tovább. Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, mestereiknek!

Nagyon büszkék vagyunk Rájuk, szurkolunk és sok sikert kívánunk a döntőre!

Szakma Kiváló Tanulója Versenyen országos döntőbe jutott tanulók:

 •      Szellelki Dávid járműfényező (felkészítő tanár: Nagy Károly Tamás)
 •      Szellelki János ács (felkészítő tanár: Pocsai László és Szerencsi Zoltán)
 •      Kővári Richárd asztalos (felkészítő tanár: Schwertner Béla és Pocsaji László Zoltán)
 •      Kovács Alexandra fodrász (felkészítő tanár: Palkóné Zámbó Edit)
 •      Márkus Kinga fodrász (felkészítő tanár: Palkóné Zámbó Edit)

Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV) országos döntőbe jutott tanulók:

Optika ágazat (felkészítő tanár: Rácz-Juhos Andrea):

 •      Baukó Boglárka
 •      Bécsi Nelli
 •      Für Henrik László
 •      Kalmár Anett


BBCOS fodrász bemutató a Kós Károly Tagiskolában

2017-02-27

Egyedülálló lehetőséget kaptak fodrász tanulóink, február 22-én betekinthettünk az újgenerációs hajfestékek világába. Az olasz BBCOS cég hazai képviselői hozták el iskolánk tanulói és a meghívott mesterek számára a hajgyógyászok által is elismert termékeket.

Megtudhattuk többek között mi a különbség az ammóniamentes és a „zéró ammónia” jelzéssel illetett festékek között. Ismerkedtünk az új finis termékekkel, melyek egyedülálló módon az argánolaj mellett lenmagolajat is tartalmaznak. Láthattuk a fiatalság körében „menő”, pink, zöld, türkiz, magenta és a többi extrém szín elkészítésének technikáját.

Povázsai Andrea BBCos technikus és oktató bemutatta, hogyan távolíthatunk el festéket a hajból, anélkül, hogy az roncsolná a hajat.

Hosszú Orsolya az ország egyik elismert trichológia szaktanára mutatta be a termékeket, nem csak fodrász, hanem hajgyógyászati szempontból is. Tőle tudtuk meg azt is, hogy megalakult magyarország első trichológiai egyesülete, mely a végzett hajgyógyászok érdekképviselete.

Minden jelenlévő szakember és tanuló, láthatta a festékek, formázó termékek használatát, hatását, és akinek kérdései voltak, arra szívesen válaszolt a két szakember. Diákjaink és a mesterek olyan technológiákat, termékeket ismerhettek meg, melyek még újak a magyar szépségiparban.

Mindenképpen elmondhatjuk, hogy aki itt volt, az esztétikai élmény mellett, hasznos tudással is gazdagodott. Köszönjük a szakembereknek, hogy hozzájárultak tudásunk gyarapításához!


További képek a galériában


„Kőből, fából házat …” tehetségből várat

2017-02-17

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája asztalos és ács tanulóinak alkotásaiból készült egy kiállítás, amely az NTP-SZTG-15-0024 azonosító számú projekt keretében valósult meg.

Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” c. pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A megvalósítás során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósult meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítettek tanulóink. Ezeket az alkotásokat mutatjuk be e kiállítás keretében.

A programban részt vettek:

Ács tanulók: Gál Péter, Gendrovics Marcell, Hegyesi Botond, Horváth Sándor, Korcsok Tamás, Stefanik László, Szellelki János, Szűcs Attila.

Asztalos tanulók: Hagya Bálint, Kővári Richárd, Deák János, Ravai Ákos, Turai Róbert.

A foglalkozást megvalósító oktatók: Pocsai László (ács), Pocsaji László Zoltán (asztalos) és Adamik Mária.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a kiállításra, amely megtekinthető az iskola első emeleti aulájában, Békéscsabán, a Kazinczy utca 8 szám alatt.

 

 


Nekem a farsang...

2017-02-17


A veronai buszbaleset áldozatainak emlékére

2017-01-24

Lovas István
Tizenhat...
 

16 lélek felszállt az égbe,
16 életnek szakadt most vége.
16 szív többé nem dobban,
16 szempár fenn a csillagokban.
16 angyalka bebocsájtást várva
16 kulccsal Szent Péter kapujába.
16 gyermek, kislány és kisfiú,
16 élet, Istenem, ez iszonyú.
16 harang zúgjon a lelkükért,
16 ima égi üdvükért!
16 rózsaszál, mind egy-egy lélek,
16 gyertya, melyek értük égnek,
16 család mélységes gyásza,
16 gyertya minden árvára.


INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzés

2017-01-13

2017. február elejétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban ismét lehetőség nyílik arra, hogy INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők.

Általános tudnivalók az 1 éves esti képzésről:

Óraszámok: 504 óra, melyből kb. 60% (310 óra) idegen nyelv (angol vagy német), 30% informatikai ismeretek, 10% vállalatirányítási ismeretek.

Az 1 éves képzés neve és nyelvi szintje:

1) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) – kezdőről alapfokú nyelvvizsgáig.
2) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) – alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgáig.

Jelentkezési feltételek:

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01)
(1 éves, esti felnőttoktatás)
bemenet: alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01)
(1 éves, esti felnőttoktatás)
bemenet: érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is), és B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből.
A képzés megkezdése előtt a képzésre jelentkező szintfelmérő teszten vesz részt.

Bármely felsőoktatásban szerzett végzettség elfogadható a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzések szakmai előképzettségeként.

Bővebb felvilágosítás (+36 70 199 2001 vagy felnottoktatas@bszc.hu) és jelentkezés a Békéscsabai Szakképzési Centrum weblapján lehetséges.


BSZC - Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tel: +36 66 328-785 Fax: +36 66 325-221