Ápr
23-27.
Fenntarthatóság, környezetvédelem témahét
Női szabó szintvizsga
Ápr
25-26.
BSZC

BBCOS fodrász bemutató a Kós Károly Tagiskolában

2017-02-27

Egyedülálló lehetőséget kaptak fodrász tanulóink, február 22-én betekinthettünk az újgenerációs hajfestékek világába. Az olasz BBCOS cég hazai képviselői hozták el iskolánk tanulói és a meghívott mesterek számára a hajgyógyászok által is elismert termékeket.

Megtudhattuk többek között mi a különbség az ammóniamentes és a „zéró ammónia” jelzéssel illetett festékek között. Ismerkedtünk az új finis termékekkel, melyek egyedülálló módon az argánolaj mellett lenmagolajat is tartalmaznak. Láthattuk a fiatalság körében „menő”, pink, zöld, türkiz, magenta és a többi extrém szín elkészítésének technikáját.

Povázsai Andrea BBCos technikus és oktató bemutatta, hogyan távolíthatunk el festéket a hajból, anélkül, hogy az roncsolná a hajat.

Hosszú Orsolya az ország egyik elismert trichológia szaktanára mutatta be a termékeket, nem csak fodrász, hanem hajgyógyászati szempontból is. Tőle tudtuk meg azt is, hogy megalakult magyarország első trichológiai egyesülete, mely a végzett hajgyógyászok érdekképviselete.

Minden jelenlévő szakember és tanuló, láthatta a festékek, formázó termékek használatát, hatását, és akinek kérdései voltak, arra szívesen válaszolt a két szakember. Diákjaink és a mesterek olyan technológiákat, termékeket ismerhettek meg, melyek még újak a magyar szépségiparban.

Mindenképpen elmondhatjuk, hogy aki itt volt, az esztétikai élmény mellett, hasznos tudással is gazdagodott. Köszönjük a szakembereknek, hogy hozzájárultak tudásunk gyarapításához!


További képek a galériában


„Kőből, fából házat …” tehetségből várat

2017-02-17

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája asztalos és ács tanulóinak alkotásaiból készült egy kiállítás, amely az NTP-SZTG-15-0024 azonosító számú projekt keretében valósult meg.

Iskolánk kiemelt figyelmet fordít a szakmájukban tehetséges fiatalok támogatására, ezért is pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírásra került, „Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatása” c. pályázatra, amelyet nagy örömünkre meg is nyertünk. A megvalósítás során asztalos és ács szakmákban az elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program (tehetségműhely) valósult meg, melynek keretében tárgyiasult alkotásokat készítettek tanulóink. Ezeket az alkotásokat mutatjuk be e kiállítás keretében.

A programban részt vettek:

Ács tanulók: Gál Péter, Gendrovics Marcell, Hegyesi Botond, Horváth Sándor, Korcsok Tamás, Stefanik László, Szellelki János, Szűcs Attila.

Asztalos tanulók: Hagya Bálint, Kővári Richárd, Deák János, Ravai Ákos, Turai Róbert.

A foglalkozást megvalósító oktatók: Pocsai László (ács), Pocsaji László Zoltán (asztalos) és Adamik Mária.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a kiállításra, amely megtekinthető az iskola első emeleti aulájában, Békéscsabán, a Kazinczy utca 8 szám alatt.

 

 


Nekem a farsang...

2017-02-17


A veronai buszbaleset áldozatainak emlékére

2017-01-24

Lovas István
Tizenhat...
 

16 lélek felszállt az égbe,
16 életnek szakadt most vége.
16 szív többé nem dobban,
16 szempár fenn a csillagokban.
16 angyalka bebocsájtást várva
16 kulccsal Szent Péter kapujába.
16 gyermek, kislány és kisfiú,
16 élet, Istenem, ez iszonyú.
16 harang zúgjon a lelkükért,
16 ima égi üdvükért!
16 rózsaszál, mind egy-egy lélek,
16 gyertya, melyek értük égnek,
16 család mélységes gyásza,
16 gyertya minden árvára.


INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzés

2017-01-13

2017. február elejétől a budapesti és vidéki szakképzési centrumokban ismét lehetőség nyílik arra, hogy INGYENES nyelvi, informatikai és vállalatvezetési képzésen vegyenek részt az érdeklődők.

Általános tudnivalók az 1 éves esti képzésről:

Óraszámok: 504 óra, melyből kb. 60% (310 óra) idegen nyelv (angol vagy német), 30% informatikai ismeretek, 10% vállalatirányítási ismeretek.

Az 1 éves képzés neve és nyelvi szintje:

1) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) – kezdőről alapfokú nyelvvizsgáig.
2) Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) – alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgáig.

Jelentkezési feltételek:

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01)
(1 éves, esti felnőttoktatás)
bemenet: alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai

Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01)
(1 éves, esti felnőttoktatás)
bemenet: érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is), és B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből.
A képzés megkezdése előtt a képzésre jelentkező szintfelmérő teszten vesz részt.

Bármely felsőoktatásban szerzett végzettség elfogadható a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője képzések szakmai előképzettségeként.

Bővebb felvilágosítás (+36 70 199 2001 vagy felnottoktatas@bszc.hu) és jelentkezés a Békéscsabai Szakképzési Centrum weblapján lehetséges.


A Kósban járt a Mikulás…

2016-12-06

„Suttog a fenyves, zöld erdő,
Télapó is már eljő.”

December 5-én iskolánkba látogatott a Mikulás. Az apróktól a legnagyobbakig mindenki szeretettel fogadta. Az iskola tanulói műsorral készültek, a dolgozók gyermekei saját kis produkcióikat adhatták elő. A jó gyerekek csomagot kaptak, rossz gyerekek pedig nincsenek.

Köszönjük, Mikulás, hogy meglátogattál minket! Jövőre is szeretettel várunk!


Szakmai nyílt nap

2016-12-02


Sikeresen vettek részt a KÓS tanulói a magyarországi és Kárpát-medencei diákok számára megrendezett X. jubileumi vers- és prózamondó versenyen

2016-12-01

A Szakiskolákért Kulturális Egyesület 2016. november 11-13-ig tartotta meg a X. Jubileumi Vers- és Prózamondó Versenyt, magyarországi és Kárpát-medencei diákok számára.

A verseny az 1956-os forradalom szellemében zajlott. A diákok egy kötelező és egy szabadon választott prózai, illetve verses alkotást adtak elő.

A nemes vetélkedésben iskolánkat Kalmár Anett 12/A-s és Tokár Gergő 12/2-s tanuló képviselte.

Anett hibátlan, érzékeny előadását a bírák helyezéssel nem jutalmazták.

TOKÁR GERGŐ azonban a közönség zajos elismerése mellett MÁSODIK HELYEZÉST ÉRT EL!

Ezzel a kiváló eredménnyel tetőzte be iskolai pályafutását, hiszen a tanév végén búcsúzik. Eddigi munkájáért köszönet és elismerés illeti!

Gratulálunk a tanulóknak, valamint felkészítő tanáruknak, Petri Miklósnak!
További szép sikereket kívánunk!


Sikeres véradás a Kósban

2016-10-27

Régi hagyományt elevenítettünk fel a héten iskolánkban. Az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve 2016. október 26-án véradást szerveztünk.

A régiek mellett 21 új véradó jelentkezett, így összesen majdnem 10 liter vért adtak.

Köszönjük minden önkéntesnek, hogy ilyen szépen képviselték iskolánkat ezen az eseményen!


Állatok világnapja rendezvénysorozatunk utolsó napja

2016-10-27

"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik."
(Mahatma Gandhi)

Rendezvénysorozatunk utolsó napja is tartogatott izgalmakat. Először Sipka Marianna, az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója és a Körös Mentőcsoport kutyás személykeresője tartott képekkel és videókkal színesített előadást a kutyás keresők munkájáról. Hallhattunk beszámolót éles keresésekről. Megtudhattuk, mit kell tudnia egy kutyának és gazdájának, hogy bekerülhessenek egy ilyen csapatba. 
Ezután megnézhettük, mi jelent kikapcsolódást egy keresőkutya számára egy agility bemutató keretein belül. A keresőkutya mellett egy korábban versenyeken is induló kutya csatlakozott társához.

A nap zárásaként és a két hét megkoronázásaképpen a BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája aláírta a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete aláírta a közösségi szolgálatról szóló együttműködési megállapodást, és átadtuk a menhely állatai számára gyűjtött adományokat.

Eredményes időszakot zártunk. Hasznos tapasztalatokkal, színes élményekkel lettünk gazdagabbak.
Köszönjük minden résztvevőnek és támogatónak az együttműködést!

„Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt.”
John Muir


További képek a galériában


A Kósban tudjuk, mitől döglik a hal...

2016-10-27

Október 6-án újabb érdekes előadás várt ránk az iskolában. Pieler József hazánk élővizeinek - elsősorban a Körösök - élővilágáról tartott színvonalas és érdekes előadást.
Képeken keresztül ismerhettük meg milyen halak élnek folyóinkban. Betekintést kaphattunk a folyók jelenlegi állapotába. Szembesültünk a környezetszennyezés súlyos következményeivel. Megtudtuk, hogyan segítik elő a halállomány növekedését, illetve hogyan védik az őshonos halakat a betelepítettekkel szemben.
Az előadáson bemutatott képek és videók rávilágítottak, mennyire fontos, hogy mindannyian együttműködve, egymást támogatva tegyünk környezetünk védelméért. – „Vizeinknek jó gazdára van szüksége!”


Állattartással kapcsolatos előadások a Kósban

2016-10-27

Október 5-én a Csabai Állatvédők és Dr. Sprőber Zoltán állatorvos tartottak érdekes előadásokat iskolánk konferencia termében a felelős állattartásról és a menhely életéről.
Szembesültünk azzal, hogy Magyarországon sajnos sok a felelőtlen gazda, ezért túlzsúfoltak az állatmenhelyek. Felvilágosítást kaptunk a kutya-, illetve macskatartás néhány törvényi előírásáról, a kutyák chipezésének jelentőségéről, a kötelező és ajánlott oltásokról, betegségekről és ezek megelőzéséről, gyógyításáról. A hallgatóság választ kaphatott felmerülő kérdéseire. Tanácsokkal láttak el minket.

Köszönjük a színvonalas előadásokat!


Fegyverropogás és kutyaugatás a Kósban

2016-10-27

Október 4-én kutyás őrző-védő bemutatót nézhettük meg az iskola sportpályáján. Kovács Sándor, ifj. Kovács Sándor, Germán Sándor és Pocsai László és kutyáik az időjárás viszontagságai ellenére - végig esett az eső - elkápráztatták közönségüket.

Láthattunk engedelmességi feladatokat, a kutyák őrizték a csomagot, átugrálták a padokat, kerülgették a tanulókat, kiválasztották egy csoportból a gyanús embert, elfogták a fegyveres támadót, kiszagolták a tiltott anyagot.

Köszönjük a kutyáknak és gazdáiknak ezt az élménydús bemutatót. Külön köszönetet szeretnénk mondani Petka Imre és Szilágyi Attila ács vállalkozóknak a támogatásért.


További képek a galériában


Állatok világnapja a Kósban

2016-10-27

Az elmúlt két hét az állatok világnapja jegyében zajlott iskolánkban. Szeptember 26. és 30. között az osztályok vetélkedhettek "Nekem az állatok..." címen. Készültek szebbnél szebb művészeti alkotások, érdekes és szívszorító fogalmazások, sokoldalú, színes, plakátok, állati selfiek. Mindenki bemutathatta kisebb-nagyobb kedvenceit. Új tehetségek kerültek napvilágra. A tanulók munkái díszítik iskolánk auláját.

A legaktívabb osztályok az 1/9/1, az 1/9/4, a 2/10/4, a 2/10/5, a 9/A voltak.
A második héten, október 3. és 7. között érdekes programok várták az iskola diákjait, tanárait és dolgozóit, de ezekről majd a következő napokban számolunk be.


FOLYAMATOSAN VÁRJUK A JELENTKEZŐKET A KÓSBAN

2016-08-25

FOLYAMATOSAN VÁRJUK A JELENTKEZŐKET A KÓSBAN, 8. osztály után a következő képzéseinkre a 2016/2017. tanévben.

SZAKKÖZÉPISKOLA (5 év: 3 év szakképesítés + 2 év érettségi)

Építészet szakmacsoport

  • Ács
  • Burkoló* (tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítés) Faipari szakmacsoport
  • Kárpitos

Könnyűipari szakmacsoport

  • Női szabó* (tanulmányi ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítés) Közlekedés szakmacsoport
  • Járműfényező – a megyében csak nálunk van ilyen képzés


ELÉRHETŐSÉGEK
5600 Békéscsaba, Kazinczy u. 8.
Tel: 06-66/328-785; Fax: 06-66/325-221
e-mail: kos@bszc.hu


1 hónapos felkészítő a 2016-os EuroSkills versenyre a Kós tanműhelyében

2016-07-25

Kiszel Szabolcs gyakorlati oktató ebben a tanévben 5 hétvégén vett részt 2 tanulónkkal a Skills Hungary versenyre való felkészülésben Budapesten, az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola Öv utcai tanműhelyében az ÉVOSZ szervezésében.

Meghívást kapott a kőműves szaktanárok és gyakorlati oktatók kéthetes németországi szakmai továbbképzésre, melyre Erfurtban kerül sor 2016. augusztus 21. – szeptember 3. között. Lehetősége lesz a német építőipari duális szakképzés üzemen kívüli gyakorlati képző központok munkájának tanulmányozására, az ott megvalósuló gyakorlati oktatás tematikájának és oktatásmódszertanának, valamint a kőműves oktatás németországi szakmai és vizsgakövetelményeinek megismerésére.

A résztvevők számára tanműhelyi gyakorlatot is szerveznek.

A továbbképzésen megszerzett tapasztalatait adhatja majd át az idei verseny győztesének (nem utolsó sorban a saját tanulóinknak is) a tanműhelyünkben 2016. szeptember 12-e és október 14-e közötti felkészítési időszakban. A feladat: Ismert (ES 2016-ra kiadott) versenyfeladat készítése szigorú időméréssel.
Felkészítők: Kiszel Szabolcs és Vidovszky István.


Az ország legjobb tanulója

2016-06-29

A 2015/2016. tanévben, a korábbiakhoz hasonló szép eredményeket értek el tanulóink az Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. De mind közül kimagaslik JUHÁSZ MÁRK, kőműves és hidegburkoló tanuló, aki I.HELYEZÉST ért el, remek teljesítménnyel.

Az elődöntőben 100%-os teljesítménnyel jutott tovább a középdöntőbe, onnan pedig első helyen a döntőbe. Teljesítménye ott sem hagyott alább: nem fáradt el, nem hibázott, így az eredményhirdetést nagy reményekkel, dobogó szívvel várta. Kiszólították a legjobb három eredményt elért tanulót, a harmadik helyezett nem ő volt, majd a második helyezett nevének bemondásakor egy pillanatra  megdermedt a levegő …

Hiszen – az hogy nem az ő nevét mondták – azt jelentette, hogy MEGNYERTE AZ ORSZÁG LEGRANGOSABB SZAKMAI VERSENYÉT.
Ezzel feltette a koronát több éves munkájára.

A győzelem eredményeként több csábító szakmai ajánlatot kapott, amelyek közül a legkecsegtetőbb egy három hónapos kanadai munka, ahol még több tapasztalatot szerezhet, és nem utolsó sorban világot láthat, megismerheti más népek, országok kultúráját, szakmai fogásait.

Nagyon büszkék vagyunk Márkra, arra, hogy nálunk nevelkedett az ország legjobb pályakezdő szakembere!

GRATULÁLUNK TANULÓNKNAK AZ EDDIGI EREDMÉNYEIHEZ ÉS SIKERES TOVÁBBI PÁLYAFUTÁST KÍVÁNUNK!

   A SZAKKÉPZÉS ÉLVONALÁBAN A KÓS - Nagyszerű eredmények a Szakma Sztár Fesztiválon

2016-07-25

A 2015/2016. tanévben is megrendezésre került a Szakma Sztár Fesztivál, amelyen az ország legjobb tanulói, szakemberpalántái mérték össze "erejüket", tudásukat. Ebben az évben is nagy reményekkel indultak útnak Budapest felé iskolánk diákjai, hiszen az előző évek, évtizedek bebizonyították, hogy mindig van helyünk ezen a rangos megmérettetésen.

Az áprilisban megrendezésre került többnapos rendezvény végén ismét több sikernek örülhettünk:

1. Kőműves és hidegburkoló szakmában JUHÁSZ MÁRK országos I. helyezést ért el.
FARAGÓ LÁSZLÓ és SOÓS ÁDÁM pedig felmentést kapott az írásbeli záróvizsga feladatai alól. Felkészítő tanárok: Eitelné Kapp Rozália és Fajzi György (elmélet), Nagy Zsigmond és Kiszel Szabolcs (gyakorlat).

2. Fodrász szakmában CSISZÁR EVELIN országos III. helyezést ért el.
Felkészítő tanárok:  Palkóné Zámbó Edit, Illés-Kabai Andrea, Matyuska Ferencné.
A tanuló gyakorlati oktatója: Szeverényi Mihály.

A döntőbe bejutottak és mentesítést kaptak a szakmai vizsga letétele alól:
BALOGH GERGŐ, VESELICZ MÁRIA MAGDOLNA, VÍGH NORBERT tanulók.
Felkészítő tanárok: Palkóné Zámbó Edit, Illés-Kabai Andrea, Matyuska Ferencné.
A tanulók gyakorlati oktatója: Palkóné Zámbó Edit és Vígh Ibolya.

3. Asztalos szakmában a középdöntőbe bejutott és felmentést kapott szóbeli záróvizsga alól
MAROFKA ÁBRAHÁM.
Felkészítő tanár: Schwertner Béla.

4. EuroSkills 2016 válogató döntőjében kőműves szakmában III. helyezést ért el SILLING ISTVÁN, amely a fesztivál keretében került lebonyolításra.
Felkészítő tanárok: Fajzi György (elmélet), Kiszel Szabolcs (gyakorlat).

GRATULÁLUNK A DIÁKOKNAK ÉS FELKÉSZÍTŐIKNEK!


BSZC - Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tel: +36 66 328-785 Fax: +36 66 325-221