Márc.
24.
Kós Károly Kupa
A Hivatal elektronikus formában megküldi a középfokú iskoláknak a hozzájuk jelentkezettek listáját ABC sorrendben
Márc.
28.
BSZC

A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN - 3.NAP

2018-02-21

A mai nap középpontjában az asztalitenisz és a speciális olimpia állt."Megjártuk az olimpiát" címmel Vizsnyai Dávid és Gulykás János előadását hirdettük meg. Előre nem látható események miatt Dávid sajnos nem tudott eljönni iskolánkba, ezért Gulykás János egyedül mesélt nekünk az európa- és világversenyeken szerzett élményeiről. Még a Los Angeles-i Speciális Olimpián szerzett bronzérmét is elhozta, és tanulóink kezébe adta. Sőt érmei, fényképei, sportereklyéi egy kiállítás erejéig iskolánkban maradtak.

Az asztalitenisz az iskola legjobbjai ellen sem maradt el. Egyéniben és párosban is kipróbálhatták magukat iskolánk tanulói.

Azért annak sem okozunk csalódást, aki a párosra együtt kíváncsi, hiszen holnap mindketten eljönnek iskolánkba, és Vizsnyai Dávidot is megismerhetjük, illetve játszhatnak vele a diákok.


További képek a galériában


A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN - 2.NAP

2018-02-20

A keddi nap két előadást tartogatott számunkra.

Először "Parasportolók” a BSZC-ben címmel Mihály Réka (futó) és Zsilinszki Orsolya (úszó) hallássérült sportolók tartottak előadást iskolánk tanulóinak és dolgozóinak. A két lány jeltolmács segítségével beszélt a siketsport világáról, bemutatták saját sportolói eredményeiket, válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Utána "Szabadon a természetben..." címmel Benkő Gabriella Emese mozgásszervi betegséggel rendelkező bronzjelvényes gyalogos és kerékpáros túravezető próbálta felkelteni hallgatóságában a természet szeretete iránti vágyat. Mesélt saját nehézségeiről, motivációjáról, sikereiről.

Ma is sok új ismerettel lettünk gazdagabbak. Köszönjük előadóinknak!


További képek a galériában


A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN - 1.NAP

2018-02-19

A magyar parasport napjával kapcsolatos témahetünk programjait Mucsi Balázs a Békéscsaba Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg.

Az első előadást Éber Klára és Eleméry Szilvia tanárnők tartották. Megható történeteken, saját tapasztalataikon és egy kisfilmen keresztül hozták közelebb a fogyatékkal élők sorsát iskolánk tanulóihoz és dolgozóihoz. Aki lemaradt volna a filmről, illetve szeretné újra megnézni, az alábbi linkre kattintva megtalálhatja:
https://youtu.be/lFYjmEzyte8

Utána a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) Békés Megyei Szervezete által tartott drámapedagógiai foglalkozások következtek 4 csoportban. A Komáromi Anett színművésznő által felkészített kis csoport mindennapi élethelyzetekbe nyújtott betekintést. A tanulók különböző, a hallássérültekkel kapcsolatos kérdéseikre is válaszokat kaphattak.

Köszönjük a színvonalas előadásokat!


PARASPORTHÉT - RÁHANGOLÓDÁS

2018-02-15

A magyar parasportok hetére való ráhangolódásként iskolánk szépészeti képzésben részt vevő tanulói és szaktanáraik  megszépítették a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium szalagavatóra készülő tanulóit.

Az együttműködés keretén belül a békési tanulók iskolánk parasport napján, 2018. február 22-én vezetik be tanulóinkat szakmájuk rejtelmeibe. Ezen a napon ugyanis 11:25-től különböző "paraállomásokat" meglátogatva a fogyatékkal élők hétköznapjaiba, illetve sportolási lehetőségeibe próbálunk betekintést nyújtani a kósos diákoknak.


További képek a galériában

 


A MAGYAR PARASPORT HETÉNEK PROGRAMJAI

2018-02-13

A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018 február 19-23. között különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehetnek részt iskolánk tanulói és dolgozói.

Az előzetes vetélkedő kiírását már korábban megosztottuk, most következzenek a parahét programjai.

Reméljük, mindenki talál köztük számára érdekeset!


A MAGYAR PARASPORT HETE A KÓSBAN

2018-02-09

2018. február 19-23. között rendezzük meg a magyar parasport hetét iskolánkban. Ennek kapcsán előadásokat, vetélkedőket, bemutatókat szervezünk.

Az osztályok közötti előzetes vetélkedő feladatai:


BÚCSÚZUNK EGY TANÍTVÁNYTÓL

2018-02-01

Egy könnycsepp a szemünkben Érted él, 
Sok mécses az asztalon Érted ég, 
Egy fénykép, mely megőrzi arcodat, 
S egy út, amely most megszakadt...

Nyugodj békében Bicskei Bence!


Szalagavató 2018

2018-01-29

A BSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. január 20-án, szombaton rendezte meg szalagtűző ünnepségét a Csabagyöngye Kulturális Központban. A végzősök már hónapok óta készültek erre a nagy napra. A kezdés előtti percekben szinte érezni lehetett a fokozódó izgalmat és örömet: a lassan megtelő nézőtéren a szülők és rokonok saját gyermekük színpadra lépését várták.

A Himnusz hangjai után Szánduné Ujszigeti Gabriella, az intézmény igazgatónője köszöntötte a megjelenteket.  Az intézmény diákjai nevében Frankó Henrietta 11. B osztályos tanuló üdvözölte a végzősöket, míg közülük Itáli Laura (12. A) emlékezett vissza az iskolában töltött évekre. Galgóczi Csenge, a 11. A növendéke Ornella Fiorini: Lányomnak című versét szavalta el. A végzős osztályok diákjai egymás után vonultak fel a színpadra, a felnőtté válást jelképező keskeny szalagok sorban felkerültek a blúzokra és zakókra.

A délután fénypontjai egyértelműen a bemutatott műsorok, táncok és az osztályok által összeállított prezentációk voltak, amelyek a Kósban töltött évek összefoglalására és felidézésére nyújtottak lehetőséget. A nyitótáncot a Rómeó és Júlia dallamaira lejtették a női szabós lányok, akik később a Hupikék törpikéket – a saját maguk által készített jelmezeikben - jelenítették meg Kós-Aprajafalvát. A festő és járműfényező tanulóink árnyjátékot adtak elő, melyhez a kellékeket a tanműhelyben dolgozók készítették el. Az ács osztály diákjai a „Kertünk alatt faragnak az ácsok…” dallamával igazi jó hangulatot teremtettek.  A záró keringőt a két végzős szakgimnáziumi osztály közösen mutatta be, méltó befejezést biztosítva ezáltal a szalagavató műsorának.

A sok szervezőnek, szereplőnek hála, nagyon színvonalas és változatos műsornak lehettünk részesei ebben a két órában. Mindenki boldog volt, mosolyogott, tapsolt, és olykor egy-egy könnycsepp is legördült az elérzékenyült mamák, nagymamák, rokonok arcán. De kérdem: mikor könnyezzen és tapsoljon egy édesanya vagy édesapa, ha nem a gyermekük egyik legboldogabb napján, amikor ott látják őt a kapu előtt, amit átlépve azt érezheti, hogy egy kicsit már felnőtt vagy felnőttebb lett.


További képek a galériában


BSZC - Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tel: +36 66 328-785