Hírek

A MAGYAR PARASPORT HETE - ÖSSZEFOGLALÓ

2018-03-09

A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018. február 19-23. között rendeztük meg a Magyar Parasport Hetét iskolánkban. Ennek kapcsán különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehettek részt iskolánk tanulói és dolgozói.

Előzetes vetélkedő

Az osztályok között előzetes vetélkedőt szerveztünk, melynek feladatai:

1. Történetírás – saját, fogyatékkal élőkkel kapcsolatos élmény. 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás (vers).

2. Magyar parasportolók - gyűjtőmunka, kutatás. 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás, illetve plakát készítése egy magyar parasportolóról.

3. Magyar sikerek a paralimpiákon - 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás, illetve plakát készítése.

4. Fogyatékkal élők a környezetemben - 1-2 oldalas, kézzel írott fogalmazás.

5. Fantázia - "művészeti alkotás" készítése parasportok témában (rajz, montázs, fotó, plasztika, szobor, patchwork, plakát, ...)

Az így elkészült műveket kiállítottuk iskolánk auláiban, így mindenki megtekinthette őket.

 

RÁHANGOLÓDÁS

A Magyar Parasport Hetére való ráhangolódásként iskolánk szépészeti képzésben részt vevő tanulói és szaktanáraik megszépítették a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium szalagavatóra készülő tanulóit.

Az együttműködés keretén belül a békési tanulók iskolánk parasport napján, 2018. február 22-én vezették be tanulóinkat szakmájuk rejtelmeibe.

 

1. NAP - FEBRUÁR 19.

A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos témahetünk programjait Mucsi Balázs, a Békéscsaba Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg.

Az első előadást Éber Klára és Eleméry Szilvia tanárnők tartották. Megható történeteken, saját tapasztalataikon és egy kisfilmen keresztül hozták közelebb a fogyatékkal élők sorsát iskolánk tanulóihoz és dolgozóihoz.

Aki szeretné megnézni a filmet, az alábbi linkre kattintva megtalálhatja:

https://youtu.be/lFYjmEzyte8

Ezután a SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) Békés Megyei Szervezete által tartott drámapedagógiai foglalkozások következtek 4 csoportban. A Komáromi Anett színművésznő által felkészített kis csoport mindennapi élethelyzetekbe nyújtott betekintést. A tanulók különböző, a hallássérültekkel kapcsolatos kérdéseikre is válaszokat kaphattak.

 

2. NAP - FEBRUÁR 20.

A keddi nap két előadást tartogatott számunkra.

Először „Parasportolók” a BSZC-ben címmel Mihály Réka (futó) és Zsilinszki Orsolya (úszó) hallássérült sportolók tartottak előadást iskolánk tanulóinak és dolgozóinak.

A két lány jeltolmács segítségével beszélt a siketsport világáról, bemutatták saját sportolói eredményeiket, válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Utána "Szabadon a természetben..." címmel Benkő Gabriella Emese mozgásszervi betegséggel rendelkező bronzjelvényes gyalogos és kerékpáros túravezető próbálta felkelteni hallgatóságában a természet szeretete iránti vágyat. Mesélt saját nehézségeiről, motivációjáról, sikereiről.

Sok új ismerettel lettünk gazdagabbak.

 

3. NAP - FEBRUÁR 21.

A nap középpontjában az asztalitenisz és a speciális olimpia állt. "Megjártuk az olimpiát" címmel Vizsnyai Dávidot és Gulykás Jánost hívtuk meg előadást tartani. Hallhattunk az európa- és világversenyeken szerzett élményeiről, az ott elért eredményeikről.

Még a Los Angeles-i Speciális Olimpián szerzett érmeiket is elhozták, és tanulóink kezébe adták.

Sőt érmeik, fényképeik, sportereklyéik egy kiállítás erejéig iskolánkban maradtak. Az asztalitenisz az iskola legjobbjai ellen sem maradt el. Egyéniben és párosban is kipróbálhatták magukat iskolánk tanulói.

 

4. NAP - A MAGYAR PARASPORT NAPJA - FEBRUÁR 22.

Ott folytattuk a Magyar Parasport Hetét, ahol előző nap abbahagytuk. Ellátogatott hozzánk Vizsnyai Dávid és Gulykás János. A speciális olimpia érmesei részt vettek a Magyar Parasport Napja alkalmából rendezett iskolai asztalitenisz bajnokságunkon is. Nem született meglepetés: A döntőben Vizsnyai Dávid szoros küzdelemben legyőzte Knyihár Dávid 3/11/2-es asztalos tanulót.

A nap második felében különböző "paraállomásokat" kereshettek fel iskolánk tanulói:

- Videózás: Ezen az állomáson „A lehetetlen határán” című, öt magyar paralimpiai bajnokot bemutató dokumentumfilmet vetítettük.

- Rendhagyó gyógytestnevelés: A gimnasztikai labda különböző felhasználási módjaival ismerkedtünk.

- Akadálypálya: Padokból és székekből készült akadályokon kellett keresztül jutni bekötött szemmel, az osztálytársak irányítása mellett.

- Mozgás másként: A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták, milyen kerekesszékben ülni, illetve mankóval közlekedni.

- Ismerj fel!: Bekötött szemmel kellett különböző használati tárgyakat felismerni.

- Amikor a szoft nem ver...: Látássérülteket segítő szoftvereket és honlapokat lehetett kipróbálni, illetve minden osztály készített egy képet a parasport napjával kapcsolatban.

- Sző, fon, nem takács: A békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanulói és tanárai segítségével kézműveskedhettünk.

- Röplabda: Az osztályok ülőröplabdában mérhették össze ügyességüket.

 

5. NAP - FEBRUÁR 23. - EREDMÉNYHIRDETÉS

A Magyar Parasport Napjával kapcsolatos témahetünk programjai az eredményhirdetéssel zárultak. A "paraállomásokat" minden osztály sikeresen teljesítette.

Díjaztuk az előzetes vetélkedő legaktívabb osztályait. Oklevelet kaptak:

a 9.B, az 1/9/2, a 11.A és a 9.A osztályok.

A legeredményesebb tanulók:

Turai Róbert és Kutnyik Milán asztalos tanulók kézműves munkájukért,

Knyihár Dávid az asztalitenisz bajnokságon elért eredményéért,

Gyaraki Bálint az egész hét megörökítéséért.

Reméljük, mindenki jól érezte magát, és hasznos ismeretekkel gazdagodott!


További képek a galériában