Hírek

Múzeum másképp-rendhagyó látogatás a Nagy Imre Emlékházban c. program beszámolója

2018-05-02

Iskolánk részt vett a Múzeum másképp-rendhagyó látogatás a Nagy Imre Emlékházban elnevezésű programba a Nagy Imre Társaság Alapítványának jóvoltából. A teszteket a Nagy Imre Emlékház munkatársai értékelték, és kijelölték azokat a tanulókat, akik a legügyesebben válaszoltak. Iskolánkból Petrovszki Nóra 10/A, Ürmösi Gréta 11/A és Tölcsér Rajmund 1/9/3 osztályos diákok voltak a legjobbak.  A jutalmuk egy budapesti látogatás a Nagy Imre Emlékházban, miközben egy rendkívüli történelem óra keretében megismerkedhettek Nagy Imre mártír miniszterelnök életútjával és az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel.

Összesen 42 diák és 4 kísérő tanár nyert lehetőséget az április 25-i múzeumlátogatásra.

Április 25-én reggel 7 órakor indult a busz Békéscsabáról a Nagy Imre Emlékházhoz, ahol a múzeum munkatársai és Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája köszöntöttek minket. Ezután elkezdődött a közel két órás rendhagyó történelem óra, melynek során a diákok autentikus környezetben, interaktív foglalkozás keretében megismerhették Nagy Imre életútját és az 1956-os forradalom eseményeit. A korabeli filmhíradók, fényképek, plakátok, hangfelvételek érdekessé, színessé tették a múzeumlátogatást és a korszakról tanultakat még jobban elmélyítették. A foglalkozást egy kérdéssor kitöltése zárta, majd ebéddel vendégeltek meg minket.

Utunk a budai várba vezetett, ahol egy nagy sétát tettünk. Megtekintettük a Budavári Palotát, Sándor Palotát, Mátyás-templomot és a Halászbástyát, és az érdeklődők egy I. világháborúval kapcsolatos kiállítást is meglátogathattak a Várkert Bazárnál. Nagyon jól éreztük magunkat, majd a két órás szabadprogram után kissé elfáradva, de tele élményekkel indultunk haza Békéscsabára.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Nagy Sándor tanár úrnak, a békéscsabai Nagy Imre Társaság elnökének, hogy a programra történő jelentkezésünket támogatta, illetve a Nagy Imre Emlékház munkatársainak a program színvonalas lebonyolításáért és a szívélyes vendéglátásért.

Köszönettel: Tóth Lászlóné kísérőtanár
Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája