Hírek

BESZÁMOLÓ FRANCIAORSZÁGBÓL

2020-10-27

Szabó-Nagy Vince Zente vagyok, az idén végeztem kőművesként a Kósban. 

Jelenleg Franciaországban, ezen belül Péronban lakok. Az Erasmus Pro+ keretein belül kerültem ide Pocsai László tanár úr segítségével, egy féléves szakmai és elméleti továbbképzésre.

Legelsőnek egy nyelvi előkészítőn vettem részt, ahol megismerkedtem a francia nyelv alapjaival, és az alapszintű kommunikációt, illetve a nyelvtant tanultunk meg.

Az eltelt idő alatt nagyon sok új dologgal ismerkedtem meg, kultúra illetve szakmai szempontból is. Az étkezési szokások elsőre nekem nagyon furcsák voltak, de hamar meg lehet szokni.Rengeteg érdekes helyre eljutottam.

Szakmai szempontból is rengeteget tanultam, különböző technikákat és megoldásokat amit Magyarországon máshogy oldanánk meg, itt megmutattak egy másik nézetet. A cég, ahol vagyok legfőként felújításokkal foglalkozik és kis részben másabb fajta kőműves munkával. Eddig nagyon sokszor használtunk terméskövet és annak különböző változatait. A felújítások között megismerkedtem sokféle anyaggal.

Napközben dolgozom és esténként elméleti, szakmai foglalkozások vannak. Vasárnap pihenőnap van. Ilyenkor általában elvisznek bennünket kirándulni.

Ez nagy lehetőség, mert Magyarországról csak párunkat választottak ki.

Ha véget ér a program, szeretnék leérettségizni a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskolában, ahol a szakmámat is tanultam.

Örülök, hogy ezt az iskolát választottam, mert nagyon jól megtanultam a szakmámat!