Hírek

ÚJ KÖNYVEK A KÖNYVTÁROS AJÁNLÁSÁVAL

2021-12-23

Kedves Mindenki!

Októberben indult kezdeményezésünk, mely során szeretnénk a könyvtár új könyveit, beszerzéseit népszerűsíteni, bemutatni. A bemutatott könyvekről kedvcsinálónak ezekben a bejegyzésekben olvashattok pár szót. A decemberi ajánlat egy kicsit hamarabb érkezik, hátha valaki kedvet kap az olvasáshoz az ünnepek alatt. Fogadjátok szeretettel!

Sinka István – Nagy útakról hazatérve

A XX. századi magyar irodalom népből jött költőóriásának a hosszas, méltánytalan mellőzés ellenére tizenhárom verseskötete jelent meg. Ez a legteljesebb kiadás.

Lengyel Dénes – Új élet hajnalán. Mondák a 20. századból

Lengyel Dénes mondakönyveinek negyedik, záró darabja szerves folytatása az előzőeknek: ebben a gyűjteményben az 1849-től 1919-ig terjedő korszak mondáit, anekdotáit, szívmelengető vagy épp szívfájdító történeteit dolgozta fel a nagy mesemondó, Benedek Elek unokája. A Kossuth-emigráció, Türr és Klapka, az otthoni ellenállás a Haynau-rémuralom idején, a kiegyezés előkészítése, Erzsébet királyné, Deák Ferenc, Tisza Kálmán, a kor irodalmi és művészeti nagyjai, az első világháború, a Tanácsköztársaság, a Vörös Hadsereg harcai a román és cseh-szlovák csapatok ellen - így haladunk végig ezen a hetven esztendőn, mélyebben megismerve a kor magyar hőseit, és sok olyat is, akiről talán még soha nem hallottunk. Kordokumentum is ez a kötet: akkor született, amikor a munkás- és parasztmozgalmak és a kommunista párt "nagy" alakjai még a magyar történelem hivatalos pantheonjába tartoztak.

Robert Louis Stevenson: Treasure Island

'Suddenly, there was a high voice screaming in the darkness: "Pieces of eight! Pieces of eight! Pieces of eight!" It was Long John Silver's parrot, Captain Flint! I turned to run . . .'

But young Jim Hawkins does not escape from the pirates this time. Will he and his friends find the treasure before the pirates do? Will they escape from the island, and sail back to England with a ship full of gold?

Tommy Wieringa: Szép, fiatal feleségem

Mostanra sajnos nyilvánvalóvá vált, hogy a felesége és az ő éveinek száma tragikus erőtan szerint hat egymásra. Ruth az életkorához igazodott, ahelyett hogy az egyéniségéhez igazodott volna. Szomorú, de ez történt: a lány idősebb lett általa, ő pedig még öregebb lett a lány mellett. Kínosan ügyelt rá, nehogy lehajoljon meztelenül Ruth jelenlétében, mert a felsőteste előredöntésekor úgy érezte, a hasa és a melle leválik a csontvázáról, hogy alaktalan redőkben zúduljon alá; hajolás helyett inkább letérdelt, úgy szedte fel a fogkrémes tubus kupakját. És próbált nem nyögni közben.

Edward, a negyvenes éveit taposó biológus, teste hanyatlásának és romlásának megszállottjává válik. Kivételes szerencsének tekinti, amikor megismerkedik a tizenöt évvel fiatalabb Ruthtal: a lány gyönyörű, intelligens és normális, Ed valósággal újjászületik általa.

Legalábbis kezdetben. Az esküvő után csak gyötrelmeik sokasodnak. Ruth képtelen elfogadni a férje munkájával járó, erkölcsileg kifogásolható dolgokat (az állatkísérleteket, a gyógyszergyárak támogatta konferenciákat). A lány gyereket szeretne, és végül meg is születik a kisfiuk, aki azonban szinte születése pillanatától bömböl. A kimerült kismama azzal vádolja a férjét, hogy a gyerek azért sír megállás nélkül, mert érzi, hogy az apja nem is akarta őt. Kidobja otthonról a férfit, akiről az is kiderül, jó ideje viszonyt folytat valakivel.

Edward afféle mai Jób. Próbatételeit Wieringa feszes, mégis lírai nyelven írja le, sok humorral, tele érzelemmel. A férfi leginkább önmagának – bizonytalanságának és negatív gondolkodásának – köszönheti bukását.

Az első világháború (szerkesztette: Szabó Dániel)

Az első világháború kétségtelenül meghatározó esemény volt a világ történetében. A "Nagy háború" (ahogy a kortársak nevezték, nem tudva, hogy egy még nagyobb követi, s attól kezdve majd sorszámozni kell őket) Magyarország legújabb kori történetét is döntően...

Mindy Mcginnis – Egyetlen kortyot sem

A világvége nem bonyolult. Egyszerűen csak nincs többé semmi: se munkahely, se iskola, se üzlet, se közlekedés. Nincsenek emberek sem, csak a megmaradt kevesek. Ők a túlélők, akiknek egyetlen célja van: a fennmaradás. A civilizáció összeomlása után legfőbb törekvésük az élelem megszerzése és a védekezés. Anya és Lynn túlélők. Anya nő, harcos és gazdálkodó egy személyben. Felnevelte a lányát, gondoskodott enni és innivalóról, biztonságot teremtett kettejüknek a farmon, megvédelmezte otthonukat a betolakodóktól. S ami a legfontosabb: megvédte legnagyobb kincsüket, a kis tavat, ivóvizük forrását. Puskával kel és fekszik. Lynn tizenhat éves. Anyán kívül mással még nem beszélt, mást nem is nagyon látott. Kilencéves kora óta tud vezetni, pontosan céloz és lő, ért a víztisztításhoz, és jól bánik a fejszével. Aszályos volt a nyár, az életadó tó vize apadni kezd. Dél és kelet felé is tábortüzek füstje látszik. Vajon a távoli város kiszolgáltatott menekültjei vagy rossz szándékú betolakodók közelednek? Nem lehet tudni. Akár így, akár úgy, Anyának és Lynn-nek készülnie kell a télre, védelmezniük kell a tavat, meg kell védeniük magukat az idegenektől és a prérifarkasoktól. Mindy McGinnis regényében nincsenek földönkívüliek, sem intelligens robotok, mutánsok vagy vámpírok. Rejtélyes kór sem tizedeli az emberiséget. Éppen csak az ivóvíz fogyott el: a világvégéhez ennyi éppen elég. A nagysikerű regényből Stephenie Meyer, az Alkonyat szerzője készül filmet forgatni.